Створення культури партнерства та нові європейські горизонти: стаді тур українців до Естонії
Українська делегація відвідала Естонію в рамках стаді туру проєкту «Створення культури партнерства та розвиток спільних місцевих продуктів для підвищення експортної спроможності малого бізнесу на прифронтових та прикордонних сільських територіях», що реалізується в Україні за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку та Талліннського університету. Координатор проєкту – дослідник Талліннського університету, засновник ТОВ «Райманн Реткед» Март Рейманн.
Цілі та учасники стаді туру
Стаді тур українських представників до Естонії тривав з 2 по 11 січня 2025 року. Він передбачав інтенсивну пізнавальну програму, під час якої учасники відвідали близько тридцяти локацій. Делегація ознайомилися з найкращими практиками розвитку естонських сільських бізнесів, успішними кейсами налагодження партнерських зв’язків в сфері комплементарного розвитку та кластерів (сільський туризм, гостинність, креативні індустрії, сільськогосподарське виробництво, органічне виробництво), познайомилася з цікавими людьми та відчула неймовірну підтримку естонців.
Українська делегація відвідала Естонію у складі: Наталя Венгерська (Спілка сільського зеленого туризму України, Запорізький національний університет – організатор стаді туру), Наталя Васильєва (ФОП Васильєва, Запорізька обласна федерація роботодавців, Запорізький обласний союз промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал»), Галина Щука (Спілка сільського зеленого туризму України, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II), Кіра Аліфонова (Реабілітаційний центр «Зелений Гай»), Ніно Жигун (Торгова марка «Тарпан»), Ольга Прокопченко (Готель-ресторанний комплекс «Старий Млин», Туристичний кластер «Посулля», Сумська бізнес-асоціація «4Business»), Володимир Косенко (Екосадиба «Ордовська слобода», Асоціація приватних роботодавців,), Таїсія Чернишова (Поліський національний університет, ФОП Чернишова), Вікторія Смєсова (Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»), Оксана Казьмірова (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»).
Програма стаді-туру
Навчальний тур розпочався зі знайомства з провідними туристичними об’єктами, такими як садиба «Metsavenna talu», відома як лідер у сфері бункерного туризму, ферма «Kiidi», де японські туристи отримують унікальний досвід, працюючи на ній, та «Mooska», яка є провідним об’єктом традиційної димної сауни. Учасники також відвідали ферму «Andre Farm» – одну з найбільш знакових сироварень Естонії та туристичний регіон Sibulatee (Цибулинний шлях), що демонструє зразкову співпрацю місцевих підприємців. Візит до відомої локації столярної майстерності в Естонії «Avinurme Puiduait» подарував учасникам унікальну можливість познайомитися з традиціями деревообробки, оцінити майстерність місцевих ремісників та насолодитися атмосферою автентичної естонської культури.
Програма туру включала також знайомство з регіоном Іда-Вірумаа, відомим як «естонський Донбас», та підприємцями й стартаперами, що пропонують інноваційні рішення для місцевого розвитку, попри всі складнощі життя на кордоні з рф. Насиченою була зустріч з керівництвом Національного парку Лахемаа, на якій делегація отримали можливість обговорити досвід підготовки екскурсій та перспективи співпраці у галузі сільського туризму.
Важливою частиною стаді візиту були локації промислового сільського туризму, у тому числі об’єктів ревіталізації промислової спадщини Естонії. Досить вражаючим стало відвідання «Viinistu Holiday Center», де старе рибне підприємство перетворилося на ексклюзивний мистецький центр та готель, «Nordic Houses», виробника традиційних дерев’яних будинків, що експортує екологічні смарт будинки до Норвегії та створив неймовірний музей. Надзвичайно цікавою була екскурсія до «Palmse Mehaanikakoda (PALMS)» — найбільшого виробника лісозаготівельних причепів і кранів у Європі. Це історія невеликої майстерні в сільському колгоспі, яка продемонструвала приклад успішної трансформації місцевого бізнесу в міжнародного лідера.
Задля формування майбутніх міжнародних кластерних проєктів українська делегація зустрілася з керівництвом Талліннського університету та Талліннського університету технологій, Асоціації харчової промисловості Естонії та Creativity Lab – міжнародного аналітичного центру у сфері культури та креативних індустрій Естонії.
Незабутніми стали візити до малих виробників кераміки, камню, меду та сидру, які поділилися власними кейсами отримання фінансування від європейських програм. Завершальним акцентом програми став візит до локації сільського туризму «Klaara-Manni Holiday», де обговорювалася практика надання послуг розміщення та надання просторів для проведення корпоративних тренінгів, функціонування кластерів сільського туризму та механізми розвитку спільних локальних продуктів.
Цей стаді-тур став унікальним досвідом для української делегації, яка отримала натхнення для впровадження інновацій та побудови ефективних партнерств. Учасники готові застосовувати здобуті знання, аби сприяти розвитку своїх громад та виведенню локальних продуктів на європейський ринок.
Майбутні ініціативи
Проєкт продовжує реалізовуватися і незабаром буде відкрито набір на курс «Партнерство для створення спільних локальних продуктів та кластери для підвищення їх експортної спроможності», який допоможе підприємцям опанувати нові знання та інструменти для виходу на європейський ринок та ознайомитися з естонськими кейсами.